Objednávky +420 739 007 555
19.1.2017

Moderní kuchyně – srdce domova

Zpět do výpis článků

Kuchyně není jen místnost, je to srdce domova. Trávíme v ní denně spoustu času, který si můžeme zpříjemnit klasickým i moderním vzhledem kuchyně a tím, že budeme mít vše potřebné po ruce vždy, i když jen chystáte dětem svačinu do školy, manželovi večeři nebo nedělní oběd pro celou rodinu.

Kuchyně na míru

Ať už má být kuchyně jakkoli velká a v jakémkoli prostoru, vždy by měla splňovat vaše přání a požadavky. Pokud např. bydlíte v podkroví, určitě si nevystačíte s omezenou nabídkou sektorových kuchyní, které jsou rádoby „na míru“, ale nakonec jsou právě plné kompromisů, hluchých míst a nedokonalostí. Protože zejména u kuchyně je důležité důmyslné využití prostoru.

Ukázky mé práce

 

Kuchyně z masivu, lamina i OSB desek

Co je nejvíc vidět a tvoří dojem z celé kuchyně je materiál, ze kterého je vyrobená. Velmi populární jsou dnes hladké linie z lamina, kde máte na výběr z nepřeberného množství barev a dekorů, od moderních po klasické dekory napodobující struktury masivního dřeva. Neméně oblíbený je i samotný masiv. Tady vybíráme druh dřeva, strukturu a barvu od bělených lehkých tónů až po tmavé odstíny.

nábytek na míru

Pokud nechceme strukturu dřeva přiznat, používají se pro celkové zalakování tzv. MDF materiály (odolné středně husté dřevovláknité desky). To nám vytvoří hladký povrch dvířek v jednolité barvě v provedení mat, lesk a vysoký lesk. Ale setkal jsem se za svou praxi i s požadavkem na kuchyni vyrobenou z OSB desek a výsledek byl překvapivý.       

Vestavěné spotřebiče a další vychytávky do kuchyně

Co na první pohled vidět není, je vnitřní vybavení kuchyně. V tomto ohledu si v dnešní době můžete dopřát spoustu vychytávek.

Velmi žádané jsou vestavné spotřebiče, a to doslova. Například ledničku nebo myčku lze do kuchyně zakomponovat s dvířky v dekoru zbytku kuchyně. Není pak na první pohled patrné, ve kterých dvířkách se spotřebič nachází a kuchyň tak působí elegantně a celistvě.

nábytek na míru

Další moderní a praktickou záležitostí jsou tzv. drátěné programy. Zde jsou k dostání řešení využití prostoru rohových skříněk, spíží, výsuvných polic na kořenky až po odpadkové koše na tříděný odpad.
Do šuplíků jsou velmi šikovné protiskluzové podložky a příborníky na kuchyňské náčiní, které pak nelítá po šuplíku při každém otevření.

Osvětlení kuchyně podle vašeho gusta

Nedílnou součástí kuchyně je osvětlení. Moderním a efektivním řešením je v dnešní době velmi populární použití LED pásků, které mají široké pole využití, a to v teplých nebo studených odstínech bílé či v barevném provedení. Jejich výhodou je nízká spotřeba el. energie a vysoká svítivost. Využijete je jak k osvětlení pracovních ploch, tak k vnitřnímu osvětlení skříněk. Samozřejmě jsou v nabídce bodovky i klasická zářivková světla v mnoha designech.

Třešnička na dortu

Nakonec třešnička na dortu v podobě výběru úchytek. Podle stylu kuchyně vybíráme z různých materiálů úchytek - od dřevěných kulatých knopek, až po široké nerezové tyče či zafrézované hliníkové profily po celé šíři dvířek či šuplíků. Výběr je obvykle náročný, protože nabídka je velmi bohatá.

To je ode mě pro dnešek vše.
Doufám, že vás článek obohatil o zajímavé informace z prostředí kuchyní. A pokud toužíte po kuchyni na míru, neváhejte mě kontaktovat. Rád vám ji ve své truhlářské dílně připravím.

Tak zase příště :-)
Váš Honza

Objednávky +420 739 007 555